subota, 28. siječnja 2012.

Plodovi svinjca vs Plodovi mora

Zašto postoje plodovi mora, a ne postoje plodovi svinjca? Kako se to uopće može porediti? Plodove mora ribari samo pokupe, a plodovi svinjca se tijekom cijele godine uzgajaju s ljubavi i gledaju kako rastu. Ne znam ni jedno ime za dagnju, a za gice sam ih čuo bezbroj. Gicama gradimo kuće, brinemo se o njihovom seksualnom životu (kad je sezona, oni nerasti se vozaju u traktorskim gajbama po cijeli dan), veselimo se potomstvu i na kraju sve to zaboravimo. L Plodovi mora su statistička kategorija, kila ovog, kila onog. Uostalom da je to toliko dobro, ne bi sušili pršut.

Neki dan je Žena ispekla girice. One su u Dalmaciji nešto poput čvaraka u Slavoniji. Njih zovu čips, a čvarci spadaju u kategoriju bombona. Teško je ove grickalice uspoređivati, ali sigurno se od čvaraka može bolje najesti, dok će vam vaše zdravlje biti zahvalnije na porciji girica. Iscijedio sam dušu limunu po giricama i krenuo na prvu deseticu (bosanska desetica mi je ipak milija). Bilo je čak i krumpira, bio je kuhan, a nije pire. Nije baš nešto, ali luk me je zavarao, jer dok sam tukao po luku i dok su girice hrskale imao sam osjećaj da jedem ćevape. Smrad od luka je ostao, a sitost nestala. Kada sam ogladnio nakon pola sata shvatio sam da to ipak ne može biti supstitut ćevapima. Ipak girice su odlične. Iako nema ništa odvratnije od masti, ali kad se fino izreže na kockice i skuha, nastanu fini čvarci. Ipak,kao liku iz Slavonije mi nikada neće biti jasno kako ljudi u Zagrebu mogu onoliko plaćati za kilogram čvaraka.

Miješano meso s krumpirićima je strašna hrana gdje nakon porcije vjerojatno cijeli dan čovjek više neće imati potrebu za hranom, a plodove mora (najčešće uz rižu) sam jeo kada bi prodavao finjak ili htio proći jeftinije. Velika razlika je i u disanju. Nakon miješanog mesa bi uvijek izdahnuo (što mi je ovo trebalo), a nakon plodova mora s rižom bi udahnuo (što bi još mogao pojesti). I ovo je bez kruha. Zašto se more i kruh mrze?

Što u Dalmaciji mažu na kruh? Sada više to ne radim, ali kao klinac sam uništavao kruh namazan s masti i posut crvenom paprikom. Hmm, tada nisam imao problema s kilama. Vjerojatno što mi je umjesto tipkovnice uvijek lopta bila pod rukom. Opet ljubav kruha i Slavonije. Eh, obožavam kruh, a apstiniram već četvrti dan.

Hobotnica. Kada bi hobotnica živjela na kopnu, sigurno bi spadala u kategoriju čudovišta. Nitko ne bi ni pomislio da se to jede. Međutim, salata od hobotnice je odlična stvar. Opet salata i lagana hrana.
Da ne dužim. Uvijek bi prije pojeo plodove svinjca, ali sada sam na plodovima mora da bi izgledao poput jegulje. Volim i plodove mora, što mi drugo preostaje. L

Nema komentara:

Objavi komentar